WORLD ORIENTEERING DAY 2018

Den 23.5.2018 arrangeras den globala Worldorienteeringday, dvs. Världsorienteringsdagen. För att få så många som möjligt att delta och arrangera orientering, har man förlängt konceptet till en WOD vecka, 23-29.5, för att få med så många aktiviteter som möjligt. Alla orienteringsevenemang får gärna registeras in på huvudarrangörens sida, www.worldorienteeringday.com. Kunde vi vinna Finland vinna "landskampen" och komma med största deltagarsiffrorna i världen ? Kunde FSO vara det aktivaste området ? Registera dina alla öppna aktiviter med!

 

Konceptet är grundat av Internationella Orienteringsförbundet och arrangerades officiellt första gången den 11.5.2016 med över 250 000 deltagare över hela världen. Ifjol 24.5.2017 deltog närmare 288 000 personer i olika WOD evenemanget som arrangerades runtom i världen. Även FSO samarbetade med flera FSO föreningar och lyckades få sammanlagt närmare 5000 deltagare i Svenskfinland. Konceptets syfte är att öka synligheten för orienteringssporten och att göra deltagande i orientering så lätt som möjligt för unga personer. Tanken är även att lokala föreningar kan utnyttja evenemanget till att samarbeta med skolor, och därmed ge eleverna roliga orienteringsupplevelser samt lärarna tips på att hur man kan arrangera orientering i skolorna. Då evenemanget arrangeras lokalt, fungerar det också perfekt som medlemsanskaffning. 

 

Ifjol arrangerade flera FSO föreningar orientering för sina lokala skolor.

Labyrintorientering var det populäraste konceptet, som gjorde flera elever och lärare glada. Andra föreningar arrangerade under kvällstid öppna motionsorienteringsevenemang. Andra hade ordnat cykelorientering, Mobo orientering och möjligheten att tävla mot före detta landslagsorienterare. Temat är fritt, låt kreativiteten flöda!

 

Fredric Portin - med på er förenings WODevenemang ?

 

Fredric Portin kommer att ställa upp som WOD ambassadeur på en av FSO föreningars WODevenemang. Nu har er förening möjligheten att få med Fredric till ert evenemang ! Skicka in er evenemangsplan och motivering varför Fredric borde vara på just ert evenemang. Bland alla som skickat in, väljer Fredric de evenemanget som tilltalar honom mest. Kan vara allt från sprintstafett med Fredric mot resten av byn till att orientera tillsammans med de yngre knattarna. Temat är fritt, låt kreativiteten flöda! Skicka in ert bidrag senast den 1.5.2018 till tarja.krum@idrott.fi / fredric.portin@idrott.fi.

 

Marknadsföringstips - Här är några tips som är bra att beakta:

- Marknadsför gärna på din lokala ort om ert kommande orienteringsevenemang. Gör det i god tid ! Lägg upp affischer vid konditionsbanan, i matbutiken, på bushållplatsen (välj de populäraste) och andra ställen som männskor gärna tar en titt på. Även andra anslagstavlor som männskor blir tvungna att titta på medan de väntar på sin tur, t.ex. till tandläkaren.. Det lönar sig även att utnyttja lokala Facebookgrupper som tar upp vad som händer på orten. FSO marknadsför också på sina kanaler alla sina medlemsföreningars evenemang. Skicka bilder på er föreningar, tagga med @fsorientering eller dela så läggs det på FSOs kanaler!

- Fundera på hurudant koncept er förening vill arrangera och vad är målet med evenemanget för er förening. Mest deltagare får ni då ni arrangerar i samarbete med skolor, då kan ni får flera klasser ! Ifall ni arrangerar med skolor - fundera kring skillda tidtabller för skilda klasser. Be gärna sådana personer i föreningen med och hjälpa som kan ställa upp under dagstid. 
Har ni som mål att rekrytera nya medlemmar ? Se till att deltagarna får er förenings kontaktuppgifter och t.ex. kommande evenemang på baksidan av kartan.

- Ta även idéer hur andra förverkligat olika orienteringsaktiviteter på Wod guidelines

 

Inom FSO önskar vi även i år att så många föreningar som möjligt arrangerar öppna orienteringaktiviteter. Vi stöder gärna med följande material som kan användas fritt: 

 

Labyrintorientering:

 

Här hittar du färdiga modeller på kartorna
Bana 1 Bana 2 Bana 3 Bana 4 Bana 5 Bana 6 Bana med alla kontroller
Ifall er förening behöver band till labyrinten, ta kontakt med FSO så får ni ! Som pelare kan användas allt från stolar till trädgårdpinnar.


Infoblad till skolorna (word)
Infoblad till skolorna (word, på finska)

Diplom (word)

Häftig Planch (pdf) som du kan sätta bl.a. på olika anslagstavlor
 

Vill ni ha av wod klistermärken till ert evenemang? Meddela antal senast den 2.5.2018 till tarja.krum(a)idrott.fi så får ni per post klistermärken. Även andra frågor som ni undrar över får ni gärna fråga.

 

 

 
 
 

FINLANDS SVENSKA ORIENTERINGSFÖRBUND FSO r.f.

Gjuterivägen 10
00380 Helsingfors
FINLAND

e-post: fso(AT)idrott.fi
FO-nummer: 0235628-9

Tarja Krum
grenchef
+358-40-621 2560
tarja.krum(AT)idrott.fi

Fredric Portin
förbundstränare
+358-50-516 7304
 fredric.portin(AT)idrott.fi

Bil för läger, till tävling, resa be offert!

RA-Vuokraus

Trycksaker för idrottsföreningar - lätt och behändigt!

Sporttinappi