FSO Nyhetsbrev Februari 2020

Hej !

Här är senaste informationen från FSO. Vänligen förmedla denna information inom föreningen till medlemmar och utövare av sporten. Ifall du inte hör till e-postlistan som får dessa meddelanden och vill i fortsättningen ha, vänligen meddela fso@idrott.fi. Du kan även meddela ifall du inte i fortsättningen vill ha av dessa meddelanden.

FSO Ungdomsgruppens läger i Salo 13-15.3.2020 – anmälningsdeadline idag 18.2!

Välkommen med på FSO Ungdomsgruppens läger till Salo 13.-15.3. Lägret är avsett för FSO:s ungdomsgrupps orienterare samt orienterare i åldern 13-20 intresserade av att delta i Ungdomsgruppens verksamhet.

Lägret arrangeras i Salo, vid Ankkurikellari. Finlands Svenska Orienteringsförbund (FSO) är ansvarig arrangör för lägret.

Tema: Sprintorientering. Träningen och övrigt innehåll på lägret tjänar deltagarnas utveckling som idrottare och ger dem fräscha inspirationskällor mot kommande tävlingssäsong. På söndag 15.3 deltar Ungdomsgruppen i FSO:s träningsdag i Halikko (Knock-out sprint).

Lägerinbjudan
Anmälningslänk (anmälningsdeadline 18.2 kl 23.59!).

FSO Träningsdag 14.3 (Vasa) & 15.3 (Halikko, Salo)

Träningssäsongens sista FSO-träningsdag är på inkommande. Österbottens träningsdag ordnas lö 14.3 i Vasa av IF Femman och Vaasan Suunnistajat medan Södra-Finlands träningsdag, knock-out sprint, ordnas i Salo (av FSO och Angelniemen Ankkuri) sö 15.3.

14.3 Vasa, sprint & terrängträning (IF Femman & Vaasan Suunnistajat)
Preliminär träningsinfo
Anmälningslänk (anmälningsdeadline 9.3 kl 23.59)

15.3 Halikko, Salo (FSO & Angelniemen Ankkuri). På programmet står Knock-out sprint.
Preliminär träningsinfo
Anmälningslänk (anmälningsdeadline 9.3 kl 23.59)
* De som deltar på FSO:s ungdomsgrupps läger 13.3-15.3, kom ihåg att också anmäla er med denna blankett till Knock-out sprinten!

FSO:s träningsdagar under träningssäsongen 2019-2020 arrangeras i samarbete med föreningarna och är avsedda för samtliga intresserade. Evenemangen är till för alla orienterare i FSO:s medlemsföreningar.

Banläggarskola, SSL nivå-2, i Pedersöre 14-15.3.2020

Är du intresserad av att planera orienteringsbanor? Vill du uppdatera din banläggarkompetens? Vill du utveckla dina kunskaper i att använda Ocad? FSO arrangerar banläggarskola, SSL nivå-2 veckoslutet 14-15.3.2020 i Pedersöre, i Sursik skola. Kursveckoslutet består av:

Lö 14.3 9.00 – ca. 17.00 Banläggarskola (SSL nivå 2)
Sö 15.3 9.00 – ca. 13.00 Banläggarskola (SSL nivå 2) fortsätter,
*innehåller inslag av Ocad-utbildning från ett banläggarperspektiv.
**klass 1 banläggare med intresse/behov att förnya banläggarkortet har möjlighet till detta genom att delta på utbildning och fungera som gruppledare/mentorer under delar av utbildningen.

Kursen lämpar sig för alla personer som vill lära sig att planera orienteringsbanor för träning och tävling. Under kursen lär du dig också vad du skall tänka på då du planerar banor. Som utbildare fungerar Kristian Forsell, kristian.forsell59@gmail.com, (OK Raseborg). Hela utbildningen arrangeras på svenska. Mera info om innehåll, pris etc. i kursinbjudan nedan.

Kursinbjudan
Anmälningslänk, Banläggarskola 14-15.3. Anmälningsdeadline må 9.3.2020 kl 23.59.

Välkommen på utbildning! 

Skid-O FSOM 2020 i samband med Alun talvirastit 7-8.3.2020

FSOM-mästerskapsvärde i skidorientering har tilldelats Järviseudun Rastis nationella tävlingar – Alun talvirastit 7-8.3.2020. Lördagen 7.3 är det medeldistans, söndagen 8.3 är det långdistans. Anmälningsdeadline för tävlingarna (i IRMA) är måndag 2.3. Under samma tävlingsevenemang avgörs för övrigt även ÖIDM samt regionmästerskap för Keski-Pohjanmaa och Etelä-Pohjanmaa.

Tävlingarnas hemsidor (Järviseudun Rasti)
Arrangörens tävlingsinbjudan (på finska)
Tävlingsinbjudan – FSO:s sammanfattning på svenska

*Arrangörens info 12.2 – de senaste veckornas höstväder med intensiva regn orsakar huvudbry för arrangörerna. För tillfället finns det inte tillräckligt med snö för att arrangera tävlingarna planenligt. Arrangören väntar tills vidare på mer snö. Beslut huruvida tävlingarna arrangeras eller inte kommer att tas 28.2 (därefter hinner man ännu gott anmäla sig).

Övriga träningsaktiviteter på kommande inom FSO

Förutom ovannämnda träningsaktiviteter har vi några andra träningsläger på kommande. FSO:s elitgrupp åker till Burghondo i Spanien 22-29.2. Elit- och Utmanargruppen åker sedan på vårläger till Doksy i Tjeckien 3-10.4. Ungdomsgruppens vår består förutom av Salo-lägret 13-15.3 även av påskläger i Pajulahti (Nastola) 10-13.4.

Ansökan till andra stadiets idrottsläroantalter, bl.a. Vörå idrottsgymnasium, öppen 18.2-10.3

Är du intresserad av att kombinera andra stadiets studier med idrott? Är du intresserad av en andra stadiets utbildning som innehåller daglig, elitinriktad orienteringsträning? Sikta i så fall på andra stadiets studier vid en idrottsläroanstalt. FSO har ett nära samarbete med Vörå Idrottsgymnasium, där du kan kombinera gymnasiestudier på svenska och orienteringsträning genom att inrikta dig på orienteringslinjen. Info om ansökan till Vörå Idrottsgymnasium här. Blanketter och kontaktuppgifter bakom samma länk. 

På andra håll i landet finns även finskspråkiga idrottsgymnasier med orienteringslinjer. Info om ansökan till andra stadiets idrottsläroanstalter (orientering) på övergripande plan (SSL) här. Blanketter och tidtabeller bakom länken.

Om ansökan till andra stadiets utbildning är relevant för dig denna vår – observera att ansökan har idag öppnat och är öppen fram till 10.3.

Aktuellt inom Suunnistusliitto

Tävlingslicenser för säsong 2020 är nu tillgängliga i Suomisport. Orienterare kan nu inhandla tävlingslicens för tävlingssäsongen 2020. Licensperioden är 1.1-31.12.2020. Alla tävlingslicenser och till licenser kopplade försäkringar inhandlas på Suomisport. Idrottare bör beakta att tävlingslicensen bör vara inhandlad och i kraft före första tävlingen man ämnar delta i under den nya licensperioden. Ytterligare direktiv för inhandlande av licens här (SSL). Sammanfattning på svenska (FSO) här.

SSL ordnar Banläggarseminarium (på finska) i Tammerfors 14-15.3. Seminariet ordnas i Kauppi Sport Center. Banläggarseminarium arrangeras för uppdaterande av banläggarbehörighet klass-1 samt för klass-2 banläggare som vill uppgradera sin banläggarbehörighet till klass 1. Pris, anmälningslänk, förberedelsedirektiv samt övrig info på SSL-sidor här. Anmälningsdeadline fre 6.3 kl 12.

Landslaget till EM i cykelorientering 11-16.5.2020 i Loule, Portugal utnämnt. Finlands lag till EM-tävlingarna har valts på basen av 2019 meriter eftersom det inte fanns möjligheter till granskningstävlingar inkommande april. EM-tävlingarna gäller seniorer samt juniorer i U-20 och U-17 klasser. I laget hittas två idrottare från FSO:s medlemsföreningar – Antonia Haga (OK Botnia) samt Ingrid Stengård (OK Trian). Hela nyheten här.

SSL har en hel del utbildningstillfällen på inkommande (på finska), bl.a. ledarutbildning för unga, steg-1 tränarutbildning och banläggning för barn och unga. Se lista på inkommande SSL-utbildningar kring ungdomsverksamhet här. Hela SSL utbildningskalender här

Säsong 2021 nationella tävlingar kan nu ansökas. Tävlingsansökningar bör göras i IRMA (till regionen) senast 5.5.2020. SSL söker även arrangör för Finnspring 2022. Finnspring-2022 ansökan är öppen fram till hösten, men intresseframförande bör göras (till SSL) redan under denna vår. En del FM-tävlingar saknar dessutom arrangör ännu, SSL har ansökan öppen kontinuerligt för dessa evenemang.

SSL söker arrangörer för Leimaus 2023 & 2024. Intresserad förening bör göra ansökan senast 30.4. Mera info om arrangemangen och ansökan här. Detta år arrangeras Leimaus i Vuokatti, 2021 blir det Kuopio och 2022 Tammerfors.  

SSL ordnade orienteringsseminarium 8-9.2 i Nastola. Material från orienteringsseminariet samt feedback-blankett finns tillgängliga på SSL webbplats.

För att hänga med i vad som är aktuellt för orientering på en nationell nivå, lönar det sig att hålla ögonen öppna för nya artiklar på SSL sidor och evenemangskalendern uppe till höger på webbplatsen. 

Finlands Svenska Idrott informerar

FSI:s På Samma Linje -projekt erbjuder föreningsstöd och föreningsutbildning

På Samma Linje – projektet arbetar för jämställdhet och likabehandling inom finlandssvensk idrott samt för att förstärka den finlandssvenska idrottens färdigheter att motverka trakasserier inom idrott. På Samma Linje (PSL) finns till som stöd och samtalspart om er förening är under ett förändringsarbete. Stödet skräddarsys enligt behovet. Till exempel hjälper PSL föreningar i att skapa en jämställdhets- och likabehandlingsplan, introducera verktyg för att kartlägga nuläge vad gäller jämställdhet och mångfald samt genom att erbjuda skräddarsydda workshops enligt behov.

Utbildning inom följande teman erbjuds:

  1. Ökad normmedvetenhet och likabehandling
  2. Jämställdhets- och likabehandlingsplan
  3. Öka mångfalden och inkludera nyanlända 
  4. Respekt inom idrott
  5. Handlingsplan för att motverka mobbning och sexuella trakasserier

Mera info och kontaktuppgifter – https://sammalinje.fi/

Påminnelser från tidigare nyhetsbrev under 2019

FSO har ny webbplats
Någon har kanske märkt att FSO-hemsidor har ändrat utseende i samband med årsskiftet. Detta är kopplat till att Finlands Svenska Idrott bytt IT-leverantör och webbplatsen baserad på den gamla leverantören upphörde att gälla vid årsskiftet. Den nya webbplatsen är för tillfället ännu under bearbetning, så all info från den gamla hemsidan finns inte ännu där. Texter, dokument och annat kommer att laddas upp enligt tillgängliga tidsresurser. Naturligtvis kommer all aktuell ny information, såsom information om träningsdagar eller ungdomsverksamhet, att uppdateras till webbplatsen precis som tidigare. Den nya webbplatsen har samma adress som tidigare: fso.idrott.fi

Eventuella länkar sparade till något innehåll lagrat på den gamla webbplatsen leder tyvärr ingenstans mera. Om det är något från den gamla webbplatsen som behöver fiskas upp, ta kontakt med undertecknad, vi lyckas möjligtvis fiska fram önskade dokument eller texter.

Övervakare av barn- och ungdomsbanor vid tävlingar 2020

Suunnistusliitto upprätthåller ett nätverk av övervakare för barn- och ungdomsbanor vid nationella orienteringstävlingar. Meningen är att respektive tävlingsarrangör har möjlighet att med hjälp av expertis från övervakaren skapa ändamålsenliga samt kvalitativa barn- och ungdomsbanor vid tävlingstillfällen. De regionala barn- och ungdomsbanornas övervakarna har till uppgift att sparra banläggare för barn och ungdomsbanor samt vid behov besvara frågor arrangörer och banläggar har kring temat.

Banläggare för barn- och ungdomsbanorna bör i god tid skicka planer på banorna för kommentarer till ovan nämnda regionala övervakare (elektronisk leverans ok, t.ex. i PDF-format). Övervakaren kan också enligt behov och övervägande besöka göra terrängbesök.

FSO:s regionala övervakare av barn- och ungdomsbanor 2020:
FSO / Nyland, Kristian Forsell; kristian.forsell59(a)gmail.com
FSO / Österbotten, Filip Brunell; filip.brunell(a)gmail.com
FSO / Åboland, Ann-Catherine Henriksson; Ann-Catherine.Henriksson(a)pargas.fi

NÅID orienteringsutskott informerar om verksamheten 2020
Nyland-Åbolands Idrottsdistrikt och dess orienteringssektion har förmedlat information om den planerade verksamheten 2020 inom distriktet. Bland informationen finns bl.a. aktiviteter som NÅID-dagen 2020, NÅIDM i sprintorientering och uttagningstävlingar för distriktets lag till Gyllene Kompassen. Bekanta dig med NÅID:s orienteringsverksamhet 2020 här

Baltic Junior Cup 2020 i Raseborg – ändrade datum

Som många säkert vet, är det i år FSO:s tur att stå värd för Baltic Junior Cup. Den internationella BJC-cupen arrangeras närmare sagt i Raseborg med OK Raseborg som praktisk tävlingsarrangör. Till följd av att Suunnistusliitto flyttat FM-ultralång till 17.10 (samma datum som det ursprungliga BJC-datumet) har vi för att undvika överlappningar med FM-tävlingar bestämt att flytta Baltic Junior Cup 2020 till ett nytt datum. 

Baserat på noggrann bevakning av diverse nationella tävlingskalendrar samt diskussioner med deltagande nationer/regioner, har den nya tidpunkten för BJC 2020 slagits fast till veckoslutet 23-25.10.2020. Idrottare (och föreningar) med sikte på BJC bör notera denna ändring i planerande av personliga tävlingskalendrar. 

Beställ utbildning till er förening eller region

FSO är ett litet förbund och utbildningsverksamheten har varit relativt tyst under den avslutade tävlingssäsongen. Eftersom vi som sommargren har off-season i full gång, lever vi optimala tider för bl.a. utbildning. Hurdan utbildning behöver er förening? Har grannföreningen eventuellt motsvarande behov? FSO har som avsikt att förverkliga utbildningar då en eller fler föreningar uttrycker en beställning eller ett önskemål. 

Grenspecifik utbildning som kan arrangeras är bl.a. banläggarutbildning, banläggarutbildning för barn och unga, föreningsledarutbildning, tränarutbildning, Ocad-kurs samt kartritningsutbildning. I samråd med Finlands Svenska Idrott kan allmän och grenöverskridande föreningsutbildning arrangeras kring ämnesområden som t.ex. Likabehandlings- och jämställdhetsarbete, GDPR, föreningsförvaltning, speakerutbildning etc. Utbildningar kan “beställas” då man inom en eller fler föreningar är minst 6 intresserade personer. “Beställ” i så fall utbildning genom att kontakta FSO-kansli (wilhelm.stenbacka@idrott.fi).

Förmedling av er förenings evenemang och tillställningar via FSO kanaler?

Ordnar er förening tillställningar, tävlingar, motionslopp eller evenemang, som ni vill dela med er till övriga föreningar inom FSO? FSO kan förmedla information om evenemang, träningsdagar tävlingar mm. via vårt infobrev, nätsidor samt övriga kanaler. Kontakta grenchefen om er förening önskar informera övriga orienterande Svenskfinland : wilhelm.stenbacka@idrott.fi

Hälsningar,
Wilhelm Stenbacka
t.f. Grenchef FSO / Ombudsman FSS
Gjuterivägen 10, 00380 Helsingfors

Kategorier:
FSO Kommunikation Nyhetsbrev Okategoriserade Orientering