Full pott för Stora Tuna OK i årets Lakia-Jukola

Årets höjdpunkt inom orienteringsvärlden, Jukolakavlen, ordnades i Kauhava i Österbotten. Som tävlingsarenan fungerade Kauhava flygfält som erbjöd en bra arena för massorna. Tävlingsarenans läge betydde att de bästa terrängområdena låg en bit bort och alla tävlandena fick första av allt ta sig an väg och åker för att ta sig fram till startpunkten. Venlakavlen hade inte lika mycket märkt rutt som Jukolakavlen men även damerna hade en rätt så löpbetonad start. Mestadels fick man orientera i fin österbottniska terräng där framkomligheten och sikten var god, men de små formationerna och att hålla riktningen var det som utmanade mest.

Jukolakavlens webbsidan.

Venlakavlen

Det har gått 14 år sedan senaste finska lag vunnit Venlakavlen och länge såg du ut att Kalevan Rasti kunde vara det lag som bryter den här torkan. Det blev en kamp mellan Stora Tuna OK, Kalevan Rasti och IFK Göteborg, där än en gång Stora Tuna OK:s ankare Tove Alexandersson var omöjlig och tog hand om segern. Stora Tuna OK vann även årets damkavle på 10-mila. Kalevan Rasti tog hand om en fin andraplats och efter dramatik på den tredje sista kontrollen tog Lahden Suunnistajat-37 hand om bronsmedaljen.

Bästa FSO-lag blev Pargas IF:s första lag som tog hand om en 47:e plats. OK77:s första lag blev 81:a och OK Trians första lag 100:e.

Starten på Venlakavlen.
Foto: Timo Mikkola/SSL
Stora Tuna OK:s segerlag i Venlakavlen.
Foto: Timo Mikkola/SSL
Jukolakavlen

Stora Tuna OK som vunnit de senaste fyra Jukolakavlarna var den stora favoriten även i år och även denna gång var de oslagbara. De avgjorde i praktiken stafetten redan på tredje etappen och efter det var det inget snack om saken. Stora Tuna OK har nu vunnit fem år i rad och vann även 10-mila i år. Stora Tuna OK tog också en dubbel-dubbel detta år då det blev seger för både damerna och herrarna i 10-mila och Jukola/Venla, vilket är väldigt imponerande. OK Linné var de som närmast utmanade, men var ändå distanserade med nästan 12 minuter. Om tredje platsen blev det en hård kamp mellan de finska lagen Ikaalisten Nouseva-Voima, Tampereen Pyrintö och Kalevan Rasti. Till slut var det Ikaalisten Nouseva-Voima som var starkast och tog hand om bronset, tätt följt av Tampereen Pyrintö och Kalevan Rasti.

Det blev en jämn kamp om bästa FSO-förening mellan OK77:s första lag och IF Brahes första lag, som till slutade till OK77:s fördel. Placeringarna var 58:e och 59:e. OK77:s andra lag blev 84:e, IF Femmans första lag 87:e och OK Raseborgs första lag 97:e.

Starten på Jukolakavlen.
Foto: Timo Mikkola/SSL
Stora Tuna OK:s segerlag i Jukolakavlen.
Foto: Timo Mikkola/SSL

Nästa år arrangeras Jukolakavlen i S:t Michel.

Kategorier:
Okategoriserade