Månadens FSO:are

Denna månads månadens FSO:are är före detta elitorienterare, landslagschef och FSO-förbundstränare Fredric Portin från IF Brahe.

Läs mer om Fredric nedan.

Bild: Fredric Portin

Hej Fredric! Mikko utsåg dig till följande månadens FSO:are. Hur känns det?

Svar: Tack, det är kul att få vara med!

Fråga av Mikko: Vilka råd skulle du nu i efterhand ge dig själv som en lovande idrottare kring tjugoårsåldern?

Svar: Orka jobba på och våga fortsätta prioritera idrotten ännu några år, så kan vägen till toppen till och med vara kortare än du själv tror! När jag var kring tjugo tränade jag någorlunda bra, men var på vippen att tappa tron på mig själv då resultaten inte riktigt började komma. När lyftet kom ett par år senare var arbetet mödan värt!

Hur ser din vardag ut i dag efter elitkarriären? 

Svar: Jag bor i Vasa och jobbar som tränare/lärare vid Vörå Samgymnasium. Familjen är viktig för mig och det känns bra att få vara lite mer “stationär” än tidigare. Jag tränar en del fortfarande, men det vill bli rätt varierande mängd. Jag försöker tänka på att livet inte enbart ska kretsa kring idrott, bland annat genom att spendera tid med vår tax i skogen.

Vad är det bästa med orientering?

Svar: Att varje gång ställas inför en ny typ av utmaning vid startlinjen. Och att ta sig ut till en massa ställen man aldrig hade sett utan orienteringen.

Vilka är dina bästa minnen från din elitkarriär?

Svar: Det finns såklart många, men stafetterna har alltid varit extra roliga. Klubbstafetterna säsongen 2015, då vi bodde i norska Halden, var något som jag speciellt minns (vinst i 25manna och Night Hawk, andra plats i 10mila och Jukola).

Vad betyder FSO för dig?

Svar: FSO är en grund som jag byggt en stor del av den idrottsrelaterade självbilden kring. Jag kommer fortfarande ihåg lyckan då jag fick det första brevet i postlådan, där jag fick reda på att jag valdes till träningsgrupperna.

Bästa FSOM-minne?

Svar: Kanske andra gången jag deltog, i Kimito år 2001 i klassen H12. Jag fick silver individuellt, vilket var en stor vinst för mig själv just då.

Vem vill du se som nästa månadens FSO:are? Vad vill du fråga hen? (Välj gärna någon från någon annan förening än din egen)

Svar:  Jussi Aumo från OK Trian. Vad kan vi inom föreningsverksamheten lära oss av klubbarna i Sverige?

Hälsningar till FSO:are?

Svar: Kom och hälsa då vi ses, önskar alla en lyckad säsong!

Tack Fredric för intervjun och FSO önskar dig lycka till!

Fem snabba:

FSOM-långdistans/FSOM-sprint, -kortdistans

Österbottnisk getpors/Åländsk berghäll 

Jukola/Tiomila

Första etappen/Sista etappenSportdricka/Vatten

Kategorier:
Okategoriserade