Månadens FSO:are

Det nya året till ära presenterar vi Lina Karlsson som årets första månadens FSO:are. Lina är döv- och teckenspråksidrottare och har representerat Finland i flera internationella mästerskap för dövidrottare. På föreningsnivå representerar hon OK77.

Läs mer om Lina nedan. Hon ger oss t.ex. enkla och konkreta tips på hur vi på förbunds- och föreningsnivå bättre kan beakta behov hos döv- och teckenspårksidrottare, vilket underlättar deras deltagande. Det är frågan om små justeringar som gör stor skillnad, något vi alla kan tänka på!

Bild: Lina Karlsson

Hej Lina! Du har blivit utsedd till följande månadens FSO:are av FSO och därmed först ut 2023. Hur känns det?

Svar:  Det känns roligt och jag är hedrad att få berätta om vem jag är.

Hur ser din idrottsbakgrund ut och när började du orientera? 

Svar: Jag är döv och teckenspråkig idrottare. Jag har mångårig idrottsbakgrund som bland annat friidrottare där jag har varit representant för Finland flera gånger i dövas internationella mästerskap. Dessutom har jag sysslat med längdskidåkning. Jag började småningom med orientering för cirka 3 år sedan, då jag beslöt mig att sluta med friidrotten men ville ha någon idrott att syssla med. Detta eftersom idrott och träning alltid har stått nära mitt hjärta. 

Vad är det bästa med orientering enligt dig?

Svar: Att jag får vara ute i naturen och utmana mig själv. Jag får häftiga upplevelser inom orientering, till exempel vid Jukolakavlen. Med orientering gillar jag också att jag lär mig nytt varje gång och jag får springa i olika sorters terräng. 

Hur ser du tillbaka på den gångna säsongen? Vad är du nöjd med?

Svar: Den gångna säsongen började jag tävla ordentligt. Jag var representant för Finland och deltog i dövas nordiska-baltiska mästerskap som ordnades i Pajulahti i augusti 2022. I detta mästerskap gick det bra för min del på medeldistans. Jag är nöjd med att jag har utvecklat mig mycket. 

Vilka målsättningar har du inför nästa säsong?

Svar: Inför nästa säsong är mina målsättningar först att i februari sikta mot Portugal o Meeting orienteringstävlingarna som jag ska delta i. Sedan försöker jag träna och tävla så mycket jag kan inför dövas orienterings världsmästerskap i Stockholm senare på hösten. 

Vad tycker du är viktigt att man tar i beaktande gällande dövidrottare på t.ex. träningar och tävlingar?

Svar: Tillgänglig information som når alla. För mig betyder tillgänglighet att infon ges på förhand eller på plats med text. På plats är tillgänglig information till exempel tydlig text och pilar.

Bästa FSOM-minne?

Svar:  FSOM sprint 2021 på Åland, som var min FSOM debut och jag var riktigt nöjd med min prestation. 

Vem vill du se som nästa månadens FSO:are? Vad vill du fråga hen?

Svar:  Jonny Donner. Vad ska du göra för att komma till VM 2025?

Fråga: Hälsningar till FSO:are?

Svar: Lycka till med träningar och tävlingar under året 2023!

Tack Lina för intervjun och FSO önskar dig lycka till!

Fem snabba:

FSOM-långdistans/FSOM-sprint, -kortdistans

Österbottnisk getpors/Åländsk berghäll (ingen erfarenhet)

Jukola/Tiomila

Första etappen/Sista etappen

Sportdricka/Vatten

Kategorier:
Okategoriserade