VM för döva 2023

Lina Karlsson från OK77 deltog i världsmästerskapen för döva (WDOC) som ordnades 29.8-4.9 i Stockholmsregionen. På programmet under WDOC:s första dag stod sprint, följande dag var det supersprint (1 dam och 1 herre i ett mixed lag), följande dagarna långdistans och medeldistans. WDOC avslutades med stafett. Finlands trupp till WDOC bestod av 7 döva orienterarna varav 4 kvinnor och 3 män. 

Linas sammanfattning från WDOC: Det var min tredje internationella tävling för döva inom orientering men  det var mitt första VM (tidigare EM och NBM). Jag deltog i sprinten, medeldistansen samt stafetten. Sammanlagt deltog ca 20 döva damer från olika länder i alla grenar. Både sprinten och medeldistansen resulterade  i en 6:e plats för min del. Sprinten ordnades i området Dalen söder om Stockholm medan skogstävlingarna gick av stapeln i Sollentuna norr om Stockholm. Stafetten tillsammans med två andra finländska damer i laget resulterades i en andra plats! Det var en överraskande silvermedalj och Finland hade en riktigt bra dag i stafetten. Jag gillar verkligen Stockholmsskogar, där orienteringsterrängen är annorlunda och mer krävande än vad jag har tränat i i Finland. 

Summa summarum är jag nog riktigt nöjd med resultatet, med tanke på att jag har haft en svår sommar på grund av sjukdom. Dessutom var det också en häftig upplevelse där jag fick se vilken nivå jag är på och att få träffa andra döva orienterare från olika länder då vi alla tillhör en minoritetsgrupp med olika kultur och språk.

Tack 2023 och jag ser ivrigt fram emot nästa års tävlingar!

Tävlingssidan

Lina Karlsson under WDOC 2023 i Stockholm.
Bild: Jannike Kvitvaer

Kategorier:
Okategoriserade