FSO Nyhetsbrev Januari 2020

Hej !

Här är senaste informationen från FSO. Vänligen förmedla denna information inom föreningen till medlemmar och utövare av sporten. Ifall du inte hör till e-postlistan som får dessa meddelanden och vill i fortsättningen ha, vänligen meddela fso@idrott.fi. Du kan även meddela ifall du inte i fortsättningen vill ha av dessa meddelanden.

FSO har ny webbplats
Någon har kanske märkt att FSO-hemsidor har ändrat utseende i samband med årsskiftet. Detta är kopplat till att Finlands Svenska Idrott bytt IT-leverantör och webbplatsen baserad på den gamla leverantören upphörde att gälla vid årsskiftet. Den nya webbplatsen är för tillfället ännu under bearbetning, så all info från den gamla hemsidan finns inte ännu där. Texter, dokument och annat kommer att laddas upp enligt tillgängliga tidsresurser. Naturligtvis kommer all aktuell ny information, såsom information om träningsdagar eller ungdomsverksamhet, att uppdateras till webbplatsen precis som tidigare. Den nya webbplatsen har samma adress som tidigare: fso.idrott.fi

Eventuella länkar sparade till något innehåll lagrat på den gamla webbplatsen leder tyvärr ingenstans mera. Om det är något från den gamla webbplatsen som behöver fiskas upp, ta kontakt med undertecknad, vi lyckas möjligtvis fiska fram önskade dokument eller texter.

FSO arrangerar banläggarutbildning i Närpes 14-16.2.2020

Är du intresserad av att planera orienteringsbanor? Har du funderat på vad som är viktig med bra barn- och ungdomsbanor? Vill du utveckla dina kunskaper i att använda Ocad? FSO arrangerar en kombinerad banläggarutbildning veckoslutet 14-16.2.2020 i Närpes, på Hotel Red & Green. Kursveckoslutet består av:

 • Fre 14.2 kl. 17.30 – ca. 20.30 Banläggning för barn och unga
 • Lö 15.2 9.00 – ca. 17.00 Banläggarskola (SSL nivå 2)
 • Sö 16.2 9.00 – ca. 13.00 Banläggarskola (SSL nivå 2) fortsätter
  *Banläggarskolan innehåller inslag av Ocad-utbildning från ett banläggarperspektiv
  ** klass 1banläggare med intresse/behov att förnya banläggarkortet har möjlighet till detta genom att delta på banläggarskolan och fungera som gruppledare/mentorer under delar av utbildningen.

Kursinbjudan.
Anmälningslänk, Banläggning för barn och unga (SSL, Suomisport). Anmälningsdeadline 4.2.2020, kl 23.30.
Anmälningslänk, Banläggarskola 15-16.2. Anmälningsdeadline må 10.2.2020 kl 23.59.
Man kan välja att delta i hela kursveckoslutets innehåll, alternativt delta i enbart banläggningsutbildningen för barn och unga eller enbart banläggarskolan.

FSO:s Ungdomsgrupp har följande läger 13.3-15.3

FSO:s ungdomsgrupp 2020 kommer att ha sitt följande läger i mitten av mars, fredag 13.3 – söndag 15.3. Info om detta kommer att laddas upp på FSO:s webbplats i början av februari samt skickas till Ungdomsgruppens medlemmar. Datumen lönar sig dock att notera och skriva in i kalendern redan nu. (Därpå följande Ungdomsgruppens läger kommer sedan att vara på påsken, 10-13.4.)

FSO:s Ungdomsgrupp till Leimaus-lägret 2-5.6.2020 i Vuokatti.

FSO:s ungdomsgrupp deltar på det nationella Leimaus-lägret i Vuokatti i början av juni, 2-5.6. Som ledare fungerar FSO:s personal samt ungdomsgruppens tränare/ledare. Det är möjligt att delta på lägret som en del av FSO-gruppen även om man inte ansökt till FSO-ungdomsgruppen för 2020 (inom ramarna för tillgängliga ledarresurser). Juniororienterare intresserade av deltagande på Leimaus bör bekanta sig med nedanstående infopaket, anmälningslänk samt arrangörens webbsida.

På FSO:s hemsida finns en flik för ungdomsgruppen där alla ovannämnda länkar och material relaterade till Leimaus finns tillgängliga.

Baltic Junior Cup 2020 i Raseborg – ändrade datum

Som många säkert vet, är det i år FSO:s tur att stå värd för Baltic Junior Cup. Den internationella BJC-cupen arrangeras närmare sagt i Raseborg med OK Raseborg som praktisk tävlingsarrangör. Till följd av att Suunnistusliitto flyttat FM-ultralång till 17.10 (samma datum som det ursprungliga BJC-datumet) har vi för att undvika överlappningar med FM-tävlingar bestämt att flytta Baltic Junior Cup 2020 till ett nytt datum. 

Baserat på noggrann bevakning av diverse nationella tävlingskalendrar samt diskussioner med deltagande nationer/regioner, har den nya tidpunkten för BJC 2020 slagits fast till veckoslutet 23-25.10.2020. Idrottare (och föreningar) med sikte på BJC bör notera denna ändring i planerande av personliga tävlingskalendrar. 

Övervakare av barn- och ungdomsbanor vid tävlingar 2020

Suunnistusliitto upprätthåller ett nätverk av övervakare för barn- och ungdomsbanor vid nationella orienteringstävlingar. Meningen är att respektive tävlingsarrangör har möjlighet att med hjälp av expertis från övervakaren skapa ändamålsenliga samt kvalitativa barn- och ungdomsbanor vid tävlingstillfällen. De regionala barn- och ungdomsbanornas övervakarna har till uppgift att sparra banläggare för barn och ungdomsbanor samt vid behov besvara frågor arrangörer och banläggare har kring temat.

Banläggare för barn- och ungdomsbanorna bör i god tid skicka planer på banorna för kommentarer till sin “egen” regional övervakare (elektronisk leverans ok, t.ex. i PDF-format). Övervakaren kan också enligt behov och övervägande göra terrängbesök.

FSO:s regionala övervakare av barn- och ungdomsbanor 2020:
FSO / Nyland, Kristian Forsell; kristian.forsell59(a)gmail.com,
FSO / Österbotten, Filip Brunell; filip.brunell(a)gmail.com,
FSO / Åboland, Ann-Catherine Henriksson; Ann-Catherine.Henriksson(a)pargas.fi.

NÅID orienteringsutskott informerar om verksamheten 2020

Nyland-Åbolands Idrottsdistrikt och dess orienteringssektion har förmedlat information om den planerade verksamheten 2020 inom distriktet. Bland informationen finns bl.a. aktiviteter som NÅID-dagen 2020, NÅIDM i skidorientering, NÅIDM i sprintorientering och uttagningstävlingar för distriktets lag till Gyllene Kompassen. Bekanta dig med NÅID:s orienteringsverksamhet 2020 här

Aktuellt inom Suunnistusliitto

SSL ordnar orienteringsseminarium (=suunnistusseminaari) (på finska) 8-9.2.2020 i Pajulahti, Nastola. Seminariet är riktat för hela orienteringssamhället och för föreningsfolk från olika sektorer. Seminariets innehåll kretsar mångsidigt kring grenen och föreningsverksamhet, bl.a. ledning och utveckling av föreningsverksamhet, coaching och ungdomsverksamhet. Genomförande av nya tävlingsformen Knock-out sprint kommer att demonstreras under seminariet. Under seminariet delas även ut priser för 2019 bedrifter inom orientering. Mer om orienteringsseminariumet och dess program här (SSL sidor, på finska).

SSL ordnar Banläggarseminarium (på finska) i Tammerfors 14-15.3. Seminariet ordnas i Kauppi Sport Center. Banläggarseminarium arrangeras för uppdaterande av banläggarbehörighet klass-1 samt för klass-2 banläggare som vill uppgradera sin banläggarbehörighet till klass 1. Pris, anmälningslänk, förberedelsedirektiv samt övrig info på SSL-sidor här. Anmälningsdeadline fre 6.3 kl 12.

Tävlingslicenser för säsong 2020 är nu tillgängliga i Suomisport. Orienterare kan nu inhandla tävlingslicens för tävlingssäsongen 2020. Licensperioden är 1.1-31.12.2020. Alla tävlingslicenser och till licenser kopplade försäkringar inhandlas på Suomisport. Idrottare bör beakta att tävlingslicensen bör vara inhandlad och i kraft före första tävlingen man ämnar delta i under den nya licensperioden. Ytterligare direktiv för inhandlande av licens här (SSL).

För att hänga med i vad som är aktuellt för orientering på en nationell nivå, lönar det sig att hålla ögonen öppna för nya artiklar på SSL sidor och evenemangskalendern uppe till höger på webbplatsen. Under januari har bl.a. uttagnings- och granskningstävlingar för cykelorienteringen publicerats samt licens- och försäkringsinfo gällande tävlingssäsong 2020 publicerats.

Finlands Svenska Idrott informerar

Idrottsgalan ordnas i Finlandiahuset 25.1.2020

Den finlandssvenska Idrottsgalan firas 25.1.2020 på Finlandiahuset i Helsingfors. På galan delas de traditionella utmärkelserna ut i fem kategorier. Förutom prisutdelningarna består kvällen även av en god middag, högklassig underhållning och dans. Idrottsgalan 2020 förverkligas i samarbete med Parad Media och Yle. Delar av Idrottsgalan kommer att direktsändas på Yle Fem och Yle Arenan. Mera info om Idrottsgalan finns på Finlands Svenska Idrotts webbplats.

Intressant diskussionstillfälle – För- och nackdelar med specialisering inom barn- och ungdomsidrott 29.1 kl.13-15 (Sportens hus, Gjuterivägen 10, Helsingfors)

Välkommen på ett tillfälle där vi tar del av info och diskuterar specialisering inom idrott för barn och unga. Teman som behandlas är: 

 • Vad innebär tidig specialisering? 
 • Vad är grundtanken bakom att träna avsiktligt inom en gren? 
 • Vilka är för- och nackdelarna med att specialisera sig?
 • Vad innebär sampling? 
 • När ska barn egentligen börja specialisera sig inom idrott, och ska de överhuvudtaget göra det? 
 • Vad säger forskningen?

Tillfället riktar sig till tränare, ledare och föräldrar inom både lag- och individuell idrott, och andra intresserade. Föreläsare för tillfället är Karin Storbacka, projektledare för Folkhälsans ”Trygga relationer inom idrott”. Ingen förhandsanmälan krävs. För den som dock inte har tillgång till Sportens hus -utrymmen kan anmäla sig här

Skid-FM i Vörå 31.1-2.2.2020

Arrangörerna för Skid-FM i Vörå skickar sin hälsning till idrottare och föreningar inom Finlands Svenska Idrott – Ingenting är omöjligt – Välkommen med att skapa Holmenkollen skidfestivalstämning i Vörå 31.1 – 2.2.2020.

Vi vill få till en festivalstämning, promota idrotten och även regionen. Vi vill att både skidfolket och andra hittar hit, och att tävlingarna, idrotten, regionen och publiken upplevs drivkraftiga och energiska. Tävlingarna som arrangeras i Vörå är mycket publikvänliga, spännande och antagligen även dramatiska – sprintstafett (fristil) på fredag, distanslopp 10/15 km (klassiskt) på lördag och individuell sprint på söndag (fristil).

Vi erbjuder en lösning som gynnar föreningsverksamhet, sammanhållning och hela sporten! Vi erbjuder föreningar, skolor och fast kompisgäng möjligheten till att reservera egna platser – s.k. Holmenkollen-platser – där ni kan samlas, ställa upp era tält och flaggor, ha mindre eller större jippon, grilla korv, koka kaffe och framförallt heja på åkarna – en plats där både sammanhållningen och tävlingsstämningen är på topp!

#smvöyri #schiihto, smvoyri.fi | fmvora.fi

Påminnelser från tidigare nyhetsbrev under 2019

Skid-O FSOM 2020 i samband med Alun talvirastit 

Ansökan för att arrangera FSOM i skidorientering inkommande vinter 2019-2020 var öppen under den gångna hösten. Ansökningar eller intresseframförande från FSO:s medlemsföreningar kom inte under denna tid. FSO:s tävlingsutskott har således sonderat efter potentiella arrangörer bland finskspråkiga föreningar som arrangerar nationella tävlingar inkommande vinter. Utgående från dessa sonderingar har Finlands Svenska Orienteringsförbund under vecka 50 beslutit att bevilja FSOM-mästerskapsstatus i skid-o 2020 åt Järviseudun Rastis nationella tävlingar – Alun talvirastit 7-8.3.2020. Lördagen 7.3 är det medeldistans, söndagen 8.3 är det långdistans. Under samma tävlingsevenemang avgörs för övrigt även ÖIDM samt regionmästerskap för Keski-Pohjanmaa och Etelä-Pohjanmaa.

FSOM 2022 arrangeras av OK Raseborg

Ansökan om arrangörskap för s.k. “stora FSOM” i orientering 2022 var öppen från augusti till slutet på oktober den gångna hösten. FSO:s tävlingsutskott och FSO:s förbundsstyrelse har efter utgången av ansökningstiden behandlat ärendet. Förbundsstyrelsen har under vecka 50 (2019) beslutit att bevilja FSOM 2022 arrangörsskapet åt OK Raseborg. Vi kommer under säsongen 2022 med andra ord att tävla om FSO:s mästerskapsmedaljer i Västra Nyland.

Förbundets träningsaktiviteter 2020

FSO:s nya förbundstränare Milka Reponen har tagit över rodret för FSO:s träningsverksamhet med ett målmedvetet och stabilt grepp. Träningsgruppernas (elit- och utmanargruppen) lägerplan 2020 har slipats under december utgående från gruppens utvecklingsmålsättningar för kommande säsong. 

FSO:s ungdomsgrupps aktivitetsplan 2020 har också slipats utgående från gruppens utvecklingsmålsättningar och önskemål. FSO:s ungdomsgruppens aktivitetsplan framgår från FSO:s webbplats under fliken Träning och aktiviteter > FSO:s träningsgrupper > Ungdomsgruppen 2020.

En helhetsmässig bild över FSO:s träningsverksamhet 2020 framkommer ur årsklockan nedan.

Sikta högre – träningstips för 10-15 åriga orienterare
Sikta högre – Träningstips för 10-15 åriga orienterare är en manual skapad för unga orienterare samt deras föräldrar och tränare. Guiden innehåller många råd och konkreta tips kring orienterares utveckling och hurdana träningsupplägg som är nyttiga för juniorer av olika åldrar. Förutom text, innehåller manualen även sammanfattande tabeller och QR-koder till videomaterial och dyl. för att illustrera exempelträningar.

Bekanta dig med publikationen genom att ladda ner den från FSO-sidor i digital form. Alternativt finns materialet tillgängligt även i form av ett kompendium. Beställ kompendiet till din förening genom att kontakta FSO-bibliotekarien: wilhelm.stenbacka@idrott.fi.

Förmedling av er förenings evenemang och tillställningar via FSO kanaler?

Ordnar er förening tillställningar, tävlingar, motionslopp eller evenemang, som ni vill dela med er till övriga föreningar inom FSO? FSO kan förmedla information om evenemang, träningsdagar tävlingar mm. via vårt infobrev, nätsidor samt övriga kanaler. Kontakta grenchefen om er förening önskar informera övriga orienterande svenskfinland : wilhelm.stenbacka@idrott.fi

Hälsningar,
Wilhelm Stenbacka – grenchef
Finlands Svenska Orienteringsförbund
Gjuterivägen 10, 00380 Helsingfors

Kategorier:
FSO Kommunikation Nyhetsbrev Orientering