VM-rapport cykelorientering

VM i cykelorientering gick av stapeln 15-20.7 i Säter och Falun i Sverige. Man tävlade i varma förhållanden på fem olika sträckor, medeldistans, stafett, långdistans, sprint och masstart. Finland hade fin framgång och även våra duktiga FSO-idrottare stod på utmärkta prestationer. OK Botnias André Haga blev världsmästare i stafett, samt vann brons på långdistansen. Även OK Botnias Antonia Haga och OK Trians Ingrid Stengård gjorde fina lopp och placerade sig som bäst på 6:e plats, på långdistansen respektive masstarten.

Läs mer om Andrés och Antonias kommentarer under bilderna.

André Haga bronsmedaljör på långdistansen.
Bild: Timo Mikkola/SSL
Finlands guldlag i stafetten, André Haga, Jussi Laurila och Juha Lilja.
Bild: Timo Mikkola/SSL
Antonia Haga 7:e på långdistansen.
Bild: Timo Mikkola/SSL
Ingrid Stengård 6:e på masstarten.
Bild: Timo Mikkola/SSL
Ingrid Stengård, masstart.
Bild: Timo Mikkola/SSL

Andrés kommentarer från tävlingarna:

Medeldistansen: Den gick i stigrik sandås terräng. Startade försiktigt för att komma in i orienteringen och se hur kroppen håller efter coronan. Orienteringen gick bra och farten var också helt okej. Placering 9.


Stafetten: Efter att jag varit fjärde bästa finländare på medeln startade jag i Finlands andra lag. Jag gjorde hela tiden mitt eget lopp och kom tillsammans med Tjeckien först till växlingen. På andra och tredje sträckan lyckades Jussi och Juha lika bra som mig och vi vann med nästan helt felfria lopp.


Långdistansen: Den gick i stenig och backig terräng runt Lugnet i Falun. Långdistansen krävde noggrann orientering speciellt i början och slutet. Där emellan var det fartfylld och teknisk cykling. Jag gjorde två dumma bommar i mitten på tävlingen då ja tappade koncentrationen en liten stund men annars ett ganska perfekt lopp. Långdistansen var en av de mest fysiskt och tekniskt krävande tävlingar jag någonsin cyklat. Placering 3.


Sprint: Försökte cykla med bra och jämn fart hela tävlingen utan att göra större bommar och riskera för mycket. Hade inga större problem och farten räckte till en åttonde plats.

Masstarten: På masstarten lämnade jag lite i början då startfältet kraschade framför mig. Jag var tvungen att cykla allt va jag orkade till första kontrollen för att få fast täten och efter det gjorde jag några dåliga vägval. Efter första länken var jag ganska långt efter men resten av tävlingen gick bra och jag fick cykla för mig själv och lyckades förbättra min placering till femte plats och bara ca 20sek till medalj.

Antonias kommentarer från tävlingarna:

Medeldistansen: Första delen av medeldistansen innehöll hård cykling i torr moskog och
slutet av banan var teknisk orientering. Min prestation var sansad från
början till slut.

Stafetten: I stafetten var jag ankare i andra laget. Finlands första lag hade en stor ledning så
jag tog det raskt lugnt och satsade på en bra tävlingsprestation. Det
lyckades jag med och hade 8:e bästa tid.

Långdistansen: På långdistansen lyckades jag bra med vägvalen i den backiga terrängen. Jag
lyckades också orientera noggrant då det krävdes.

Sprinten: Sprinten är jag väldigt nöjd med. Några vägval var långsammare men jag
lyckades hålla upp tempot och orientera noggrant.

Masstart: I masstarten gjorde jag de första egentliga bommarna. Terrängen var
väldigt backig. Benen kändes ändå bra hela veckan.

Kategorier:
Okategoriserade